3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження

Григорія Савича Сковороди – видатного українського

 просвітителя – гуманісти, філософа, педагога

 

  Творчість Григорія Сковороди вже три століття не втрачає своєї актуальності. Він говорив вісьмома мовами, багато мандрував, цінував свободу, пропагував толерантність, не дозволяв собі впадати у відчай.


 

              Майбутній письменник народився 3 грудня 1722 року на Полтавщині в сотенному містечку Чорнухи в козацькій родині ще з дідів-прадідів. Батьки Сава та Пелагея любили й поважали одне одного, вирізнялися чесністю, правдивістю, гостинністю і набожністю, працювали на землі та мали власну винокурню.

                               

 


  Після закінчення чотирирічної школи у Чорнухах, 11-річний Григорій вступив у Києво-могилянську академію, навчання у якій на той час тривало 12 років. Він так і не здобув науковий ступінь, але отримав різносторонні знання, які стали підґрунтям для його подальшої самоосвіти. Сковорода завжди багато читав та спілкувався, а за 10 років у Києво–могилянській академії та 5 років мандрів Європою вивчив латинську, грецьку, польську, німецьку, французьку, італійську, а також розумів угорську. Йому пропонували прийняти духовний сан, але він відмовився від богословської кар’єри, бо не приймав ритуальний бік віри й не розділяв погляди московського православ’я, які ділили людей на класи, прикриваючи це вірою, а кріпацтво пояснювали божим гнівом. Сковорода це засуджував,  проте не припинив і далі вивчати Біблію та прагнути духовного самовдосконалення. Самопізнання вважав головним сенсом людського існування і присвячував цьому кожен день життя.

  Григорій Сковорода не ділив  людей на багатих та бідних, ніколи не лестив тим, хто при владі, не спокушався на  посади та статки й завжди відстоював права людської особистості. Був вимогливим до себе і надзвичайно лагідний та толерантний у ставленні до інших.

                      

 



  На всіх відомих нам портретах Савич – чоловік з виразними рисами обличчя, стрижений під горщик. Насправді ніхто достеменно не знає, який вигляд він мав, бо ці роботи були написані з прижиттєвого портрета письменника, існування якого нічим не підтверджена.

 



А ще Сковорода був настільки непересічною особистістю свого часу, що про нього склалося безліч легенд, а його творчість має стільки прихованих сенсів, що кожного разу можна відкривати абсолютно нового СКОВОРОДУ, а от вхопити і осягнути – неможливо.

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День української писемності та мови

Віртуальна книжкова виставка