День української писемності та мови

 25 років поспіль 9 листопада, у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця, в Україні відзначають День української писемності та мови. Традиційно в країні проходять заходи, що демонструють шанобливе ставлення українців до рідної мови та сприяють її розвитку.

В Олександрійському педагогічному фаховому коледжі імені                              В.О. Сухомлинського щороку в першу декаду листопада цьому святу приділяють значну увагу. Так, у цьому році протягом тижня в закладі працювала виставка «Світлиця слова у безмежжі часу», яку підготувала завідувач бібліотекою Неля Шевченко, у навчальних групах пройшли тематичні виховні години: «Допоки є Шевченка слово, то доти Україна є!», «Мова – душа народу», «Духовна святиня українського народу» та інші. Серед студентів 1 курсу було проведено інтелектуальну філологічну гру «Магія рідного слова».

Здобувачі освіти 20 групи відділення спеціальності 012 Дошкільна освіта (керівник групи Анастасія Слободніченко)  створили відеопрезентацію до Дня української писемності та мови під назвою «Нас єднає мова», яку презентували в соціальних мережах.

9 листопада викладачі, працівники та студенти коледжу долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності – 2022.

Традиційний диктант у цьому році був особливим, адже писали його українці в незвичних умовах і обставинах:  в окопах, під звуки сирен,  в укриттях, за кордоном, у вимушеній еміграції, далеко від рідної домівки…

Автор тексту, українська письменниця Ірина Цілик змогла надзвичайно добре передати думки кожного, хто вболіває сьогодні за долю України і робить усе можливе для перемоги над рашистськими загарбниками. Слова диктанту «Твій дім», що майстерно був прочитаний  Героєм України, акторкою Адою Роговцевою, доторкнулися до глибинних струн душі, викликали спогади, посилили почуття патріотизму й гордості за свою  рідну землю…

Усі, хто писав диктант, не тільки перевірили свої знання з рідної мови, але й черговий раз переконалися, що подібні заходи є важливими та необхідними для справжнього єднання та для відчуття  власної національної ідентичності.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віртуальна книжкова виставка