Віртуальна книжкова виставка

 

«МИ ЩИТ І МЕЧ ТВІЙ, УКРАЇНО»

Віртуальна книжкова виставка

до подій 24 лютого 2022 року

 

                Сьогодні, рік тому, почалася повномасштабна війна…

24 лютого 2022 року о 3:40 ранку Україна прокинулася від звуків вибухів  війна постукала в усі наші домівки одночасно. Тепер усі ми знаємо, що таке "правило двох стін", уміємо розрізняти типи обстрілів за звучанням, звикли спати у підвалах та бомбосховищах.

 Ми об’єдналися заради допомоги тим, хто стоїть за всіх нас на передовій. Про сміливість українців дізнався увесь світ – він бачить, що кожен громадянин виборює перемогу на своєму фронті.

 В наших реаліях повномасштабної війни росії з Україною, сучасна українська література, народжена теперішнім українським фронтом,  вражає своїм оголеним нервом, високим трагізмом,  та щирою образністю. Кожен рядок, кожне слово – це вже частина української історії.

Якщо згодом, у переможний мирний час, хтось десь колись запитає, як вплинула ця проклятуща війна на українську літературу, то відповідь на таке запитання  буде такою: ця війна стала детонатором для потужного вибуху нової української літератури періоду російсько-української битви.

До вашої уваги бібліотека Олександрійського педагогічного фахового коледжу імені В. О. Сухомлинського  підготувала віртуальний огляд літератури «Ми щит і меч твій,Україно»

У творах які представлені на виставці, автори охоплюють найважливішу сьогодні тему воєнного протистояння.




«Аеропорт», Сергій Лойко



«Аеропорт», який видали у 2016 був однією з перших книг про війну, яку читали й передавали з рук у руки наші захисники.

  Головний герой роману спочатку приїхав по роботі . Уродженець СРСР, він давно вже мешкає в США,  втілення американської мрії: фінансовий і кар’єрний успіх, кохана дружина, дорослий влаштований син. І все-таки, приїхавши стороннім спостерігачем, фотографом, герой втягується в події Майдану, що передували війні, а потім взагалі потрапляє на фронт, переживши до цього особисту драму.

 

«Точко нуль», Артем Чех



Роман який обєднає в собі  письменницький  і військовий досвід автора: у 2015-16 роках Артем Чех був на сході України. Книга написана без зайвих кривавих подробиць, але водночас вона послідовно занурює читача у внутрішню «кухню» волонтерів, навчальної частини на Херсонщині, а потім направляє на нульовий рубіж на Донбасі. Герой книги втілює образ сучасного бійця – людини не безстрашної, але яка стійко переносить і воєнні дії, і проблеми із забезпеченням фронту, і недоліки командування. Обстріл вивезення поранених, а завтра знову на пост  - спокійний опис того що проходили і проходять наші захисники.

 

«Інтернат», Сергій Жадан


Роман, у якому автор майстерно використав «арка героя», його перетворення.  На початку оповідання ми бачимо Пашу – це класична людина «у футлярі». Він не хоче нічого вирішувати – йому й так добре. Але коли приходить війна, Паша опиняється перед вибором: так хто ж для нього свої? А крім того герою доведеться залишатися віч-на-віч зі своїм минулим, коли він байдуже пройшов повз горе свого племінника.


 

«Доця», Тамара Горіха Зерня


  Події роману розгортаються навесні і- влітку 14 року  у Донецьку. Донбас – це точка обнуління,  місце сили, де прозвучали найважливіші запитання. І тільки там заховані потрібні відповіді. Там де все починалося, там все і завершиться, коли історія пройде чергове коло.

Саме  тут героїня втратила родину, дім, роботу, ілюзії – і саме тут  зібрала уламки життя заново, віднайшла новий сенс і нову опору. Крок за кроком читач спостерігає процес трансформації, переродження гречкосія у воїна. Ця книга назавжди змінила того,  хто її написав, і змінить кожного, хто її прочитає.  

 Дебютний роман української письменниці Тамари Горіха Зерня  виданий у 2019 відзначений премією Книга року ВВС

 

 

«Фронтовий щоденник: окопні історії»,

Дмитро  Степаненко


«Фронтовий щоденник – збірка польових історій, зразок «окопної » літератури, спрямований на відображення української дійсності, збереження її для сучасників і нащадків через призму світобачення людини, яка  «пройшла» цю дійсність не відстороненим глядачем, а безпосереднім активним  учасником. Яскраво й невимушено оживають перед читачем справжні персонажі і ситуації, що могли б здатися нереальними для звичайної людини, - проте саме такими постають будні українських героїв, так колоритно й іронічно описані  автором в оригінальних оповідках.

 

«Любов на лінії вогню», Васіліса Трофимович



Він і Вона. Їхнім стосункам не завадить ніщо і ніколи, бо це закон всесвіту – життя має продовжуватися за будь-яких умов. У збірці Васіліси Трофимович, чарівної дівчини зі сталевим характером бійця, сплелися разом реальні події, документальні факти і справжні почуття. Почуття , які увібрали і високу любов, і зраду, і  розпач, і тугу за загиблим щастям.

 У кожному оповіданні книжки «Любов на лінії вогню» письменниці, журналіста, колишнього прес-офіцера добровольчих формувань, яка понад півтора року провела в АТО разом зі своїми героями, читач  знайде щирість, реальний патріотизм і дійсне прагнення до кращого майбутнього нашої країни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День української писемності та мови